• logo
  • logo
  • logo
  • logo

18 de desembre del 2018

Arròs de diumenge



La ceba molt confitada. La deixo suar i, de tant en tant la remullo. La vull fosca, negra. La vull dolça. Així me la menjaria a cullerades soperes.

Afegeixo la tomata. La tinc en conserva de l’estiu. D’un hort de Calonge. Pels de Calonge, Culonge. Afegeixo un polsim de sal i sucre. S’ha de beure tot el suc. L’acarono amb la cullera i la deixo fer, fins que es confiti.

Un ensurt de pebre i un gra d’all picat. Un raig de malvasia i torno a deixar que vagi fent el sofregit. L’hi dono el seu espai i el seu temps.

En una olleta sento la gresca dels peixets. Van bullint les cintes, els pagells, els crancs i els serranets amb la pastanaga, l’api i el porro. Una estoneta de no res i els deixarem reposar, que després els hi vindrà la feina de cop.

Posem banda sonora a la cassola. L’hi toca a la sípia. La salsa vol anar sola. La tinta té molt caràcter. Les potes són les divertides de la festa, les fem ballar a la paella. La darrera cançó la fem amb els escamarlans. Només volen una cançó. La darrera.

L’arròs rodó de Pals. Sofregit i sípia. Ho mullem amb el brou de peix i esperem. Rectifiquem de sal i esperem. Tornem a tastar el gra d’arròs i esperem fins que és grenyal.
Tots a taula, els estalvis al mig. Traiem la paella del foc, la cobrim amb un drap perquè faci l’últim sospir, esperem, destapem i servim.

Obrim la primera ampolla de vi i brindem.

Arròs. Plat de festa. Plat de diumenge. Tots a taula al voltant de l’arròs. Cada casa fa el millor arròs. El nostre arròs. L’arròs dels records de tots a taula.


Per Jaume Montanyà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada