Fa una setmana
era al Cercle Polar Àrtic i volia menjar Ren. El restaurant Local Food de la zona no en tenia -out of season, em van dir- així que vaig
menjar salmó amb cervesa artesana. Visca l’alternativa!
Al tornar a casa
vaig preguntar a l'Anders, el propietari, sobre el ren. L’Anders en té un -el
Rendor- i el cuida molt. En aquell moment li estava acabant una barraqueta al
mig del bosc per guardar-se del cru hivern mentre li mantenia líquida l’aigua
del cubell salvant-la del glaç i l’alimentava de líquens, el qual li crea una
capa de calor a l’estómac que li fa d’estufeta. El Rendor no és per menjar.
L’Anders em va
explicar que la carn de ren és preuadíssima i exquisida i que ara és la millor
temporada -llavors... per què em van dir out
of season?- Quan ell era petit, a casa, n’havien criat però ara era difícil
i complex. Les famílies samis (les indígenes de la zona) -geloses de la seva
vida prop d’aquest animal- se’l fan seu i no el comparteixen ni amb les
poblacions veïnes. Els remats de rens valen or. Un negoci cada vegada més
complicat i perillós. Una vegada uns personatges de Qatar els van oferir una
quantitat indecent de diners per a la seva exportació i, al rebre la negativa
com a resposta, els van arribar a amenaçar -un fet que per desgràcia ressona a
molts indrets del món amb diferents protagonistes-. La petita comunitat sami té
la seva pròpia DO o, dit d’una altra manera, el seu propi mètode científic
-absolut i sense hipòtesi- que ve marcat pel seu context, entorn i història. La
seva llengua té, només, 400 paraules per a anomenar els rens! La conversa amb
l'Anders al voltant del cèrvid ens va portar a parlar de valors ètics i ecològics,
de supervivència i del poble sami, que viu lligat a aquest animal. Una
veritable conversa de valor sota la mirada atenta del Rendor, que semblava
entendre-ho tot.
Creixem al
voltant de rens, ous de peix, tòfones, vedelles, ànecs, maduixes, algues, grans
de cafè, d’arròs i de raïm, pèsols, alvocats i salmons. Són divinitats supremes
que venerem perquè ens donen la vida. Creixem junts i en un acte brutal d'amor
-i de dependència- ens hi fusionem i ens convertim en pobles; pobles caçadors,
pescadors i recol·lectors. També ens convertim en agricultors i ramaders al
servei, i a voltes, ens tornem microbis i ens ho mengem tot, convertint-nos
-alguns- en consumidors i comerciants obsessionats i compulsius, salvant distàncies
i temporades a favor de l’exotisme, el luxe i la sofisticació. Girem al voltant
d’un món microbiota, vegetal, animal i inanimat, que ens dóna la vida igual que
nosaltres ens la traiem poc a poc mentre inventem -en general- un món envasat i
artificial.
Des dels inicis
de la vida, quan els primers bacteris ja veien en la terra un veritable bufet
lliure i anaven com boixos a la reserva d’un lloc per endrepar, que la pregunta
més important és, Què hi ha per menjar? Continuem sent bacteris viatgers però
ara en busca del millor plat i és cert que, per alguns la resposta sempre hauria de ser “out of season”!
#viatges #recerca #sostenibilitat ≠ #egocentrisme
#immediatesa #diners
Per Núria Farizo
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada