Vet aquí una vegada que vaig tenir una revelació. Va ser en un d'aquells
escassos moments a la vida que un mira cap endins i hi fa un dia ben clar,
sense ni un núvol. Em vaig dir que per què no ajuntava dues passions, el
periodisme i el vi, i començava així un nou camí de vida. No em va costar gens
estar convençut que sí, que era possible, però malgrat això no vaig tirar
endavant fins que no vaig fer una anàlisi acurada per assegurar-me que, a més
de ser una idea molt estimulant, també era viable. Convèncer l'entorn d'aquest
pas ja va ser més complicat, però tenia el més important, la força interior. I
quan la tenim, som imparables.
El meu voltant va quedar sorprès, però sense el seu suport no hauria
arribat fins aquí. Hi ha qui no n'és conscient de quin ha estat el seu paper o
que ja no hi és per explicar-li. Així que aquest text en temps de coronavirus
vol ser un homenatge a tothom que és corresponsable d'haver fet que jo escrigui
sobre vins. Jo en dic els culpables necessaris. Començo pel principi. El meu
avi de Sant Gregori (Gironès), en Juan Lozano, em va ensenyar a estimar la
terra. Que allò que naixia d'ella era quelcom important, molt valuós. I m'havia
fet un dels nens més feliços del món quan, en tornar d'unes colònies, vaig
descobrir que m'havia plantat un hort en el jardí de casa. Encara recordo aquella
tarda calorosa de maig amb força detall.
Em vaig fer gran. Recordo que l'avi era dels que tenia la bota del racó,
que una vegada el vaig acompanyar a buscar-ne, que a casa el vi sempre havia
estat present i que es brindava amb cava. Vaig estudiar periodisme. A la
carrera vaig conèixer la Dèlia Perpinyà, dels Guiamets (Priorat). Eren temps en
els quals bevíem sangria, però la Dèlia ja ens havia dut alguna ampolla del
Gran Mets. Vaig començar a exercir el periodisme. Recordo el dia de fa una
dotzena d'anys que em vaig comprar un vi de 14 euros fet en dipòsits de ciment.
Cobrava el salari mínim del moment, però mai he sabut posar límits a la
curiositat. Coses de periodistes.
La passió pel vi va romandre silent durant anys, però tot el que
l'envolta no vaig deixar mai de commoure'm interiorment. Amb els pares, la
Montse Lozano i en Josep Bes, fèiem una visita anual al Penedès. Ens agradava
un vi anomenat Blanc Doux de Lavernoya (no pensava que encara en trobaria una
referència en el web de la DO Penedès) i que molt em penso que ja no s'elabora
des de fa anys. Explorant el terreny vam descobrir el celler veí d'Oriol
Rossell, on elaboren cava. Ens va encantar. I aquell paisatge. Aquelles olors.
Llavors arribaria el primer moment revelador, la meva primera visita al
Priorat. Només obrir-se la porta del tren em va venir aquell aire pur que ho
contenia tot. El vi és paisatge, és història, és hedonisme i imaginació sense
barreres. Encara no havia posat el peu al terra del Priorat que ja sabia que hi
tornaria. Que privilegiat s'és quan se sent quelcom així. Per aconseguir-ho cal
estar ben atent a què es mou per dins de cadascú. La Dèlia m'havia obert la
porta del Priorat amb l'excusa de la Fira del Vi de Falset.
Després hi va haver un segon moment revelador. Un viatge a la Terra Alta
amb la meva companya de vida, l'Araceli Garcia, i l'amiga Montse Venrell. Vam
estar a la catedral del vi del Pinell de Brai, Batea, Vilalba dels Arcs... En
una visita en el celler Barbarà Forés, a Gandesa, la Pili Sanmartín i els seus pares,
la Carmen Ferrer i en Manuel Sanmartín, desprenien una passió d'aquelles que
s'encomana. El recorregut amb Terra Enllà pel Corbera d'Ebre destruït per la
Guerra Civil i el tast dels vins del celler Frisach, aquell dia conduït per en
Joan Ferré, va tornar-me a dir que ja no calia pensar-s'ho gaire. El colofó va
venir amb la Ruth Troyano, qui ja tenia com a referent del periodisme vinícola.
La idea d'escriure sobre vins ja la tenia clara, però ella em va dir quelcom
d'allò més escaient: tira't a la piscina. I així ho vaig fer.
La Mireia, que és la meva germana, l'Araceli, algunes amistats i moltes
altres persones fins llavors desconegudes per a mi em van donar suport des de
bon principi. Ja fa any i mig que vaig fer el pas, però segurament sigui ara,
en comptes dels inicis, el moment més incert de tot aquest temps. Potser per
inesperat i desconegut. Amb el coronavirus rondant-nos com un perill invisible
qui sap com evolucionarà el periodisme de vins. Però miro tot aquest camí
d'anys que m'hi ha acabat portant i penso que, com el dia que vaig decidir que
valia la pena intentar-ho, qualsevol cosa que ara ens proposem ens pot fer
imparables. Fixeu-vos en l'olivera de la fotografia, que roman estoica enmig de
les ruïnes del poble vell de Corbera d'Ebre que va ser devastat durant la
Guerra Civil. Ara ens en sortirem, i ho farem plegats.
ENLLAÇ AL VI DE LAVERNOYA QUE CITO: https://dopenedes.cat/es/vi.php?id=1078
Per Jordi Bes Lozano @jordi.bes
#amordevi
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada