• logo
  • logo
  • logo
  • logo

16 de març del 2020

Un corball i un Terra Alta, primer dia de confinament

Segon post del repte #amordevi! Per Xavier Ginesta



Des que s’ha decretat el confinament per evitar l’expansió de la Covid-19, que no paro de veure per xarxes socials més d’un lletraferit revivint les escenes d’El quadren gris de Josep Pla, on l’autor fa esment a la grip espanyola del 1918. En aquell any, la universitat també va tancar, i Pla es va haver d’amagar a l’Empordà juntament amb el seu germà. Pla és mestre de periodistes i un exemple a seguir per a qualsevol escriptor que vulgui treballar, no només la crònica política sinó l’eficàcia de la descripció. El Mestre és ambaixador de la llengua catalana i, sobretot, un ferm exemple de com la riquesa del català pot esdevenir música sobre el paper.

De Josep Pla, a la facultat, ens van fer llegir El quadern gris –una de les seves obres més expressives–, però a les classes de redacció ens van il·lustrar la seva prosa amb les seves Cròniques parlamentàries i, per què no, la fina ploma que esmerça en els seus Homenots, que tan bé inspiren el meu company de facultat, l’economista i divulgador Enric Casulleras. Però, què voleu que us digui, jo de Pla també em quedo amb el seu morro fi: el Mestre de Palafrugell ens va ensenyar que el corball era més noble que el llobarro, que esdevé un simple admirador d’un requisit excels provinent de les nostres costes i ben poc donat a ser el protagonista de les peixateries del país. Vaig conèixer el corball gràcies a l’apreciat Josep Rius, el propietari del Robert de Nola de Caldes de Montbui. En té habitualment a la carta, ell sempre amatent a les tradicions de la cuina d’un país que ha donat grans receptaris des de l’Edat Mitjana, com molt bé referencia la Història Mundial de Catalunya editada per Borja de Riquer. En Rius també és un bon coneixedor dels nostres vins: sap trobar bon producte, de bona relació entre qualitat i preu. De fet, és un argument ben repetit per a la majoria de sommeliers del país: Catalunya té grans vins, que en cap cas han d’estar al preu dels afrancesats Borgonya o els cabernets i merlots de Bordeus per convertir-se en excel·lents companys de viatge gastronòmics.

El confinament decretat a Catalunya –certament, una mica més rigorós que el què Pedro Sánchez ha demanat des de la Moncloa per a la resta del país– m’ha portat a buscar petits plaers mundans entre la nevera i el celler de casa. L’amiga Esther, la peixatera de Ca la Fitona de Centelles, feia dies que em perseguia perquè provés els seus corballs “alacantins”: no és com el de la Costa Brava, de llom més ferm, però el llit de ceba –sempre reduïda a foc lent, “que no es sobti”, com deia la tieta– ha permès dotar-lo d’un acompanyament prou integrat i cuinar-lo ben melós. Certament, l’Esther mai falla.

Des de la terrassa del pis dels Hostalets, la vista a la carena del Roc Gros i el cim del Puigsagordi, la que connecta amb els cingles de Bertí, és preciosa. Per tradició, més de carn que de peix, més de senglar que de corball; però, en època de globalització trobar bon peix a l’interior ja no és una utopia –com era en temps d’en Pla–, ni tampoc ho és regar-lo amb un vi que no rasqui la gola, com aquells que es prenia l’avi quan esmorzava de cullera en un dels hostals o posades que resseguien l’antiga N-152 i van donar nom al poble.

Feia dies que en Gerard, l’amic del Celler Batea d’Aiguafreda, em recomanava una garnatxa blanca de Cellers Unió: el Faristol. Ell, descendent d’immigrants de la Terra Alta establerts al llindar entre Osona i el Vallès, de paladar fi, poques vegades et vendrà un vi que no tingui quelcom especial: s’ha de reconèixer, però, que aquesta vegada vaig quedar sorprès que em recomanés un producte etiquetat a 1,5 euros, o similar. Però, davant un confinament i un corball, les notes cítriques i minerals del vi van fer el fet. I més! Es clar, la copa importa i una de tast importada de l’última Fête des Vignerons de Lavaux, de les més agraïdes per a gaudir del seu chasselas crescut a les vinyes penjats i regat per la pluja, ajuda a penetrar les aromes més amagades de qualsevol blanc al nas del consumidor. 

Confinament, primer dia.    


Per Xavier Ginesta @xavier_ginesta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada