Un plat d’espaguetis és un sistema impossible
de predir, no pots saber què passarà si tires d’aquí o si tires d’allà. En un
plat d’espaguetis la predicció de futur és nul·la i no ens hi preocupem massa,
ans al contrari, ens perdem en la seva total golafreria del desencert i de la
incertesa. Tant ens fa si se’ns taca de tomàquet el costat dret del llavi o el
costat esquerre, o si és crema de llet, salsa de ceps o pesto. Sigui com sigui,
el que més ens fa somriure és tirar d’aquí i tirar d’allà, perquè tenim el
control de l’eina i el descontrol total del moviment d’aquest ecosistema entrellaçat
de fils de pasta. I això ens diverteix, ens fa jugar amb la llengua, amb tota
la boca i amb el canell. Vinga cargolar i vinga succionar!
Quan som petits juguem amb ells, ens encanta
posar-hi la mà, acariciar-los, estirar-los, tirar-los i fer que esquitxin.
Creixem i ens fa gràcia saber agafar la cullera, la forquilla, o la cullera i
la forquilla a la vegada. El fet és que ens sentim adults, com quan pelem la
primera gamba, i així, ens endinsem en el meravellós món de les eines de
control, ja siguin per menjar o per jugar.
D’adolescents els endrapem. El nostre desgast
energètic fa que els devorem sense fixar-nos massa en el fascinant plat de
cuina italiana que tenim davant.
En edat adulta els cliquem l’ullet i els
comencem
a degustar mentre els estirem cap amunt i cap
endins, necessitem escoltar el so del fideu entrant per la boca de pinyonet. I
el so... el so és carnós, salivós... i així, podem arribar a quedar-nos
fixament atrapats amb la seva textura. Tot mirant-les -aquestes llargues històries
amb principi i final- les xuclem i les invitem al gaudi d’una digestió
enrotllada, d’una orgia d’intestins!
Pels més savis és una mica descabellat, de
fet, no se’n veuen gaire d’avis i avies menjar espaguetis. A casa meva els han
canviat per les gules. Aquests petits cucs, cuquets o surimi d’angula, també
tenen el seu propi ecosistema i tiris d’aquí o d’allà, mai saps quin d’ells
t’esquitxarà abans la faldilla!
En fi que -ara, avui i aquí-, em deleixo, no
sabeu pas com, per un bon plat d’espaguetis; fresquets, al dente, vestits de
color, amb cosetes per entremig, per delir-m’hi i per no fixar-m’hi, per tancar
els ulls i xuclar i no saber on ni com acabar!
I de cop i solta, obrir els ulls i veure que
ja no en queda cap, ni un... però... si era un súper plat d’espaguetis! Ja...
però els espaguetis manen.
Quina metàfora la dels espaguetis... ;)
Per Núria Farizo @nuriafaris
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada