• logo
  • logo
  • logo
  • logo

26 de març del 2019

DE NOU UN ENRENOU_ ODA A L’OU



Aquest paisatge de dunes ovalades em porta a fer un volt pel Món; del desert a la salina, de la llera del riu a la vora del volcà, del prat al penya-segat i del fiord al pantà; de la caseta de granit a la cabana de fusta, de la cova de pedra al refugi de teulada amb palla, de la granja al mas i del baserri al cottage...

Aquest paisatge de galàxies giratòries em porta a fer una volta per l’evolució del Planeta; en òrbita, cap avall i cap amunt, atenent al cabàs i atenta que no hi hagi una fricció sincronitzada -que no casual- i es trenquin, i es col·lapsi tot plegat amb un afecte devastador, i es faci de nou un enrenou geolíquid i se’n formin nous estats...

Aquesta imatge de partida de billar em provoca un joc de paraules i un Big bang de l’imaginari amb els ous de l'Alba, de l'Emma, del Marçal, de l'Antònia i de l'Àlex i que, són els ous de la guatlla, de la gallina, de l'ànec, de l'oca i de l'emú. Els ous que han arribat avui a l’economat.

Són diversos i esplendorosos perquè tenen, dins seu, una gran oportunitat de convertir-se en la millor versió d'ells mateixos. Són perfectes perquè han estat dissenyats per donar lloc a una nova vida i tot i així, són fràgils i estan destinats a l'oblit. Tenen, a la closca, pintada l’etiqueta d’un principi i d’un final.

Aquests han estat es(collits) per a tenir una  aventura humana (o en podríem dir salvatge?). Pot ser una aventura gastronòmica, bandarra, de jocs de cucanya i fins i tot, una aventura literària de dites i de renecs: quan tenim algú agafat pels ous podem posa’ls-hi per corbata i toca’ls-hi molt.  També li podem esclafar un ou pel cap i fer-ne un xampú natural ple de minerals rics en propietats sexuals! I és que toca’t els ous, que sempre havia tingut mala fama i no, l’ou té un ou de qualitats!

Indispensable per a la pastisseria, imprescindible per a la cuina i bon company per a la cocteleria. Un arrebossat, un saltejat, un remenat, un parcial o un integral, passat per aigua, ofegat, escaldat, embotifarrat o perfumat de color negre.
Ve en talles de la XL a la S i... vatua l’ou! quin ou ferrat més imperial que ha sortit!  I càgum l’ou, aquest ha ben tenyit el plat!
Juga la lliga amb els que més costen i també, amb els que no costen tant però que valen molt.

L’ou és amic de tothom. Nosaltres, tots som una mica ous perquè tocats de l’ala o no, naixem destinats a donar vida i a perdre-la, a trencar-nos, a evolucionar i a servir-nos i cuinar-nos de mil maneres diferents... dispersos, distints, grans, petits i multicolor... som d’arreu i som d’aquí, tenyim i de vegades, estem per emplatar-nos i sucar-nos pa!

L’ou n’és, a més, el rei de l'endevinalla reina. Encara hi ha persones que no saben si va ésser ell el primer o si va ser Ella...


Per Núria Farizo @nuriafaris

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada