• logo
  • logo
  • logo
  • logo

16 de maig del 2016

Bac de la Ginesteres amb formatge Voler Volar

Coincidint amb la II Jornada Vi Dolç Empordà a Figueres, vaig dirigir un parell de tastos maridatge amb aquests vins tan desconeguts i malauradament menystinguts.

En total vam tastar sis vins dolços diferents de la DO Empordà, el maridatge fou amb tres tapes salades fetes amb productes de la província de Girona, la majoria emparats amb la marca Girona excel·lent 

He triat un dels sis maridatges, és el següent.

Es tracta del vi dolç Bac de les Ginesteres, del celler Vinyes dels aspres, combinat amb el formatge voler volar, de la formatgeria Mas Alba.

El vi és molt complex, sobretot per la seva elaboració.

Per fer-lo són fidels a dos mètodes tradicionals, en primer lloc utilitzen el sistema passum, que ja feien servir els romans (pansificació del raïm a l’aire lliure). Seguidament, deixen que el most fermenti i un cop ja tenen el vi, el deixen envellir uns 800 dies a sol i serena dins les gerres de vidre (damajoanes) a la façana del celler.

La pansificació fa que s’evapori l’aigua, es concentrin els sucres i es comencin a caramel·litzar. Procés que continuarà i s’accentuarà durant l’envelliment a sol i serena. A més, durant més de dos anys el vi té temps de canviar de tal manera que acaba essent com un elixir. 

Bac de les Ginestes
Per tastar el Bac de les Ginesteres calen unes copes petites i no tenir pressa. Notes de fruita molt madura, i sensació de pansa de raïm, de mel, i també un toc ranci que el fa créixer i demostrar que és un dels grans. Un gran vi. Dens, cremós, dolç i gens empalagós.

El formatge Voler Volar, a part de tenir un nom divertit, és un formatge blau elaborat amb llet crua de cabra. Madura aproximadament 3 mesos, durant aquest període es punxa per obrir canals d’aire que estimulin el creixement de penicillium roqueforti, fong que permetrà que es desenvolupin les vetes blaves. És de pasta tova i molt semblant al conegut Roquefort. És cremós, prou potent per no passar desapercebut i, sense ofendre al paladar.
Formatges Mas Alba
La combinació d’aquests dos productes va fer que durant el tast es fes un silenci a la sala.

Un silenci i després un somriure.

Un silenci, un somriure i un moviment d’aprovació.

Ho tasteu a casa?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada