• logo
  • logo
  • logo
  • logo

31 de març del 2015

Cap a on va l'enoturisme?

L’enoturisme és un mot que avui ja està de moda, i com passa amb totes les modes s’ha d’anar amb compte perquè no caduquin o, si més no, per anar-les adaptant al món veloç al què vivim.

Entenem per enoturisme “qualsevol” activitat relacionada amb el món del vi. Atenció amb la paraula qualsevol, perquè sota el paraigües d’activitats relacionades amb el món del vi s’han fet grans disbarats.

Dins aquest concepte hem d’incloure les tradicionals i metòdiques visites als cellers. Pels amants del vi és enriquidor visitar cellers: trepitjar vinyes, veure dipòsits, tocar bótes i acabar tastant vins. 

Aquestes considero que no han de desaparèixer ni desapareixeran mai, són les dels neòfits amb la matèria. Però es tracta d’unes visites on cada vegada hi trobem menys informació sorprenent i original. No en tenim prou amb això.

Per mantenir-lo viu necessitem un enoturisme actiu i participatiu. On a més del vi, les persones siguin petits protagonistes de les històries d’aquest vi. Mica en mica la majoria de productors s’està posant les piles i l’oferta cada vegada és més llaminera.

Seguint aquesta revolució una colla d’enòlegs de l’Empordà fa cinc anys van animar-se per fer una pujada al Puigmal i tastar al cim alguns dels vins de la DO Empordà. Pugen copes, ampolles i obridors i un cop tothom és dalt brinden pels vins, pels participants i per animar-se a continuar l’any següent. Darrerament a més hi pugen també amb els Castellers de Figueres.

Seguint aquesta idea fa unes setmanes vaig proposar al Celler el molí - Collbaix fer el tast de les noves anyades al cim del Collbaix (un turó proper a Manresa). L’hem anomenat TAST DEL SOLSTICI DE PRIMAVERA 2015.
Foto: @somvins
Va ser el passat dissabte 28 de març, una activitat sense precedents a la DO Pla de Bages i amb un èxit de participació sorprenent. En exclusiva quasi un centenar de persones van poder tastar per primer cop les noves anyades del Picapoll-Macabeu (blanc) i El Sagal (negre).

Des de dalt del cim el Josep Maria Claret (del Celler el Molí) va fer una petita explicació i va mostrar a vista d’ocell les vinyes del celler. Seguidament, jo mateixa, vaig fer una petita descripció dels vins perquè tothom pogués gaudir-ne amb coneixements. A més, també vam poder tastar pa amb oli del Celler El Molí amb pernil acabat de tallar.

L’any que ve segur que hi tornem!

Podeu llegir la notícia breu que va aparèixer al Regió7.

Foto: @clarasumi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada